Home » Onze makers » Sonja

Mijn eerste stappen naar een groener leven zette ik  in 2015. Ik begon te experimenteren met het zelf maken van schoonmaakmiddelen. Het ene experiment (ramen wassen met warm water, een scheut azijn en stukken ui: glashelder resultaat) was al wat succesvoller dan het andere.

 

Ook zeep maken kwam ik zo tegen. Eerst probeerde ik  gietzeep, waarvan je de basis smelt, geur- en kleurstoffen naar wens toevoegt en het in de gekozen vorm giet. Maar het voelde fout om mijn ‘100% natuurlijk’ mal daarmee vol te kieperen… Ik begon me in te lezen in zeep maken vanaf 0 . Wat zag het er allemaal spannend uit! Hoe meer ik las, hoe vastberadener ik werd om het toch eens te proberen volgens de ambachtelijke methode. 

 

Mijn eerste ambachtelijke zeep  was er één met lavendel, rozenblaadjes, kokosolie en nog wat andere ingrediënten. Het werd geen groot succes. De basis van oliën was veel te ongebalanceerd, waardoor er een super schoonmakende zeep uitkwam, die mijn huid echter zo droog als iets achterliet. De rozenblaadjes bladderden er bovendien langs alle kanten vanaf, om nog maar te zwijgen over de lavendelknopjes die in de zeep verdacht veel op muizenstrontjes leken. 

 

Opnieuw dook ik in de boeken en verdiepte me verder in de eigenschappen van elke olie. Die zoektocht bracht me ook op het spoor van veel minder ethische zaken die je in zeep kunt stoppen. Ingrediënten waar onverantwoorde ontbossing aan te pas komen, of kinderarbeid. Ik groef verder op zoek naar een manier  om de perfecte zeep te maken van duurzame, natuurlijke en ethische ingrediënten.

 

Ongeveer rond dezelfde tijd verwelkomden mijn man en ik ons vierde kindje. Die bleek nogal een probleemhuid te hebben. Allerlei smeersels van apotheek, vrienden en familie passeerden de revue.Iedereen die een kind met eczeem heeft, herkent wellicht de wanhoop waarmee je iedere keer weer iets nieuws op dat huidje wrijft in de hoop dat het verlichting brengt. Hier moest toch een natuurlijke remedie voor  zijn? Ik zocht noest verder naar een zo puur mogelijke zeep. Weer maken, uittesten, … en eindelijk maakte ik iets waar ik tevreden over was. Of het aan mijn zeep, de pure shea boter of de aangepaste voeding lag weet ik niet, maar intussen hebben de schrale wangen plaats gemaakt voor gezond blozende appelwangetjes. 

 

We zijn ondertussen een jaar verder. Nooit gedacht dat er tussen zeep maken en een zeepzaak starten zo'n avontuur schuil zat! Recepten op punt stellen, een cosmetic assessor de zeep laten testen op veiligheid, de Europese cosmeticawetgeving bestuderen, alles registreren in de juiste databanken, ... 

 

Maar intussen ben ik trots dat ik kan zeggen:  Ik ben Sonja en ik maak ambachtelijke zeep met natuurlijke, eerlijke ingrediënten. Zeep zonder zooi!